marți, 19 mai 2009



Daniel Carasso, fondatorul mărcii Danone în Franţa, a încetat din viaţă la vârsta de 103 ani


Bucureşti, 19 mai 2009. Cu profundă tristeţe, Franck Riboud, Preşedinte şi CEO, Consiliul de Administraţie şi întreaga echipă a companiei Danone, au aflat de decesul, în data de 17 mai, al lui Daniel Carasso, Preşedintele de Onoare al Companiei.


Legendă a Grupului DANONE, fondator al unei afaceri de succes mondial, model de atitudine faţă de viaţă şi de business pentru generaţia de azi, ne-a părăsit. După o viaţă îndelungată, martor şi actor în cel mai dinamic secol din istoria umanităţii, Daniel - Danone s-a retras în seninătate. Cuvintele sale inspirate, spiritul său activ, curios, de cercetător fără astâmpăr, permanent interesat de nou, ţinuta şi manierele sale elegante, care îl făceau remarcat în orice situaţie, rămîn pentru noi preţioase amintiri. Puţini dintre noi au avut privilegiul de a-l cunoaşte direct, dar faima sa şi realizările de care suntem mândri ni l-au făcut apropiat. Simţim dureros că am pierdut un mare prieten.

Daniel Carasso s-a născut în 1905, la Salonic. Cîţiva ani mai tîrziu, familia se stabileşte la Barcelona, unde tatal său, Isaac Carasso, lansează, în 1919, iaurtul căruia îi dă numele de alint al fiului său drag - Danone.
10 ani mai tarziu, Daniel Carasso, a adus Marca Danone in Franta, înfiinţând Société Parisienne du Yoghurt Danone, înainte de a împlini vârsta de 25 de ani. În anii celui de-al doilea război mondial, Daniel Carasso a infiintat compania Dannon în Statele Unite, lansând apoi produsele sale lactatate şi în alte ţări.

Daniel a jucat un rol activ în afacerea Danone până la sfârşitul vieţii sale, participând la evenimentele cheie ale companiei. Centrul de Cercetare şi Dezvoltare al Danone de lîngă Paris îi poartă numele.

Valorile în care crede Danone exprimă şi păstrează spiritul lui Daniel Carasso. La Institutul Pasteur, Daniel a descoperit universul bacteriilor lactice şi beneficiile iaurtului asupra sănătăţii, conducând la crearea multor produse sănătoase, gustoase si echilibrate nutriţional. Daniel Carasso a facut din Danone mai mult decat un simplu brand alimentar, a construit o companie care pune sănătatea pe primul loc.

“Figura sa elegantă a fost familiară multor persoane care s-au intersectat cu el, zi de zi, în incinta sediului de pe bulevardul Haussmann din Paris. Inteligenţa sa, claritatea, pasiunea pentru inovaţie, curiozitatea şi seninătatea, umanitatea sa sunt lucruri cărora eu personal le voi simţi lipsa foarte mult şi care vor lipsi mult întregului Grup Danone. În numele tuturor angajaţilor, îmi exprim sincerele condoleanţe şi simpatia din inimă pentru familia sa”, Franck Riboud CEO Danone Group.

“Daniel Carasso reprezintă un model pentru noi toţi, prin inteligenţa, pasiunea pentru inovaţie şi perseverenţa în a face din Danone un brand mondial. El este cel care a pus la baza dezvoltării de noi produse atât principiile ştiinţifice, cât şi fantezia şi dorinţa de a face din iaurt nu doar o sursă de sănătate, ci şi plăcerea combinaţiilor surpriză, de iaurt cu fructe sau arome. Compania care îi poartă numele, şi fiecare dintre noi, îi mulţumim pentru energia, bunătatea şi dragostea de viaţă pe care ni le-a transmis şi îi aducem omagiul nostru.”, a adăugat Stephane Batoux, Directorul general al Danone Romania.

În spatele fiecărei poveşti extraordinare se află o persoană extraordinară.
Danone este exemplul perfect de “savoir-faire” şi “savoir-vivre”.

-Sfârşitul comunicatului de presă-





Un destin excepţional – elemente biografice
Daniel Carasso s-a născut în 1905 în Salonic, unde familia s-a refugiat în urma persecuţiei din Spania, cu mai mult de patru secole înainte. În 1916, tatăl lui Daniel, Isaac Carasso, a decis să se întoarcă definitiv cu familia în Spania, unde a creat Danone trei ani mai târziu. Interesat de munca lui Elie Metchnikoff, a fost impresionat de numărul de copii care sufereau de afecţiuni intestinale şi a hotărât să producă iaurturi cu fermenţi furnizaţi de Institutul Pasteur. La început, produsele erau distribuite în farmaciile din Barcelona, la recomandările doctorilor.

În 1923, Isaac Carasso şi-a trimis fiul, pe Daniel, să studieze în Franţa, la “Ecole Superieure de Commerce” din Marseille. După absolvire, l-a încurajat să îşi aprofundeze studiile de bacteriologie şi să îşi îmbunătăţească cunoştinţele despre fermenţi şi capacitatea de a-i utiliza pentru a produce cele mai bune iaurturi. În acest scop, Daniel Carasso a mers la Paris să urmeze un program de formare la Institutul Pasteur, o alegere care va avea implicaţii decisive pentru viitorul companiei Danone.

Daniel Carasso a lansat Danone în Paris în 1929, când iaurturile erau puţin cunoscute. A reuşit rapid să se diferenţieze de competiţie, printr-o calitate superioară, susţinută de o promovare care punea accent pe beneficiile iaurtului pentru sănătate. Compania Danone a crescut rapid.

În 1941, Daniel a plecat în SUA, unde a înfiinţat Dannon US.
In Europa postbelică, Danone a înregistrat o creştere impresionantă între 1950 şi 1966. În 1967, prin fuziunea cu Gervais, a creat Gervais-Danone, devenind numărul unu în Franţa în categoria de produse lactate proaspete.

Momentul crucial care a condus la recunoaşterea numelui Danone ca o marcă globală a venit în 1972, când Daniel Carasso l-a întâlnit pe Antoine Riboud, marcând primul pas spre crearea Grupului Danone, un an mai târziu.

În 2003, Daniel Carasso a descris acest eveniment cu următoarele cuvinte: „Obiectivul nostru era simplu şi foarte ambiţios. Doream să construim un grup alimentar capabil să concureze cu greii de la nivel internaţional, prin combinarea mărcii şi produselor Danone cu know-how-ul industrial şi resursele financiare ale BSN. Pentru mine, crearea BSN-Gervais Danone a fost recompensa supremă a unei vieţi de eforturi. Danone nu este doar o marcă recunoscută în întreaga lume: extinderea extraordinară a grupului nostru a fost realizată în conformitate cu valorile umane şi profesionale care au stat la baza identităţii sale încă de la început”.


Despre Grupul Danone
Danone este o companie inclusă în clasamentul Fortune 500 şi una din cele mai de succes companii din industria alimentară. Misiunea sa este de a promova o alimentaţie sănătoasă, prin produse gustoase, hrănitoare şi accesibile cît mai multor oameni, din întreaga lume. Îndeplinirea acestei misiuni contribuie major la creşterea rapidă şi continuă a companiei Danone. Având 160 de fabrici şi aproximativ 80.000 de angajaţi, compania Danone este prezentă pe toate cele cinci continente şi în peste 120 de ţări. În 2008, Danone a înregistrat vânzări de 15,2 miliarde de euro. Compania ocupă poziţii de top în domeniul alimentaţiei sănătoase: lider mondial în produse lactate proaspete, lo cul doi în lume în domeniul apei minerale îmbuteliate şi alimentelor pentru bebeluşi. Cotată la Euronext în Paris, Danone este prezentă şi în clasamentul pe indici privind responsabilitatea socială: Dow Jones Sustainability Index Stoxx & World, ASPI Eurozone & Ethibel Sustainability Index.


Compania DANONE PDPA România face parte din Grupul DANONE, prezent în 120 de ţări, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară, deţinând locul 1 în lume în fabricaţia de produse lactate proaspete şi locul 2 în lume în domeniul apelor minerale îmbuteliate. Grupul DANONE a înregistrat în 2008 vânzări de peste 15,22 miliarde EURO. Anul acesta, marca Danone împlineşte 90 de ani de existenţă.

DANONE România a înregistrat în anul 2008 o cifră de afaceri cu 18% mai mare faţă de anul precedent. Compania are în prezent peste 700 de angajaţi şi un portofoliu ce depăşeşte 60 de referinţe de produs, principalele mărci fiind: Activia, Danonino, Actimel, Nutriday, Frutmania, Cremosso, Danette, Casa Bună şi gama tradiţională: Danone Sana, Danone Smântână şi Danone Lapte Proaspăt.