miercuri, 10 decembrie 2008
luni, 10 noiembrie 2008
the KOOP
Koop - fascinatia timpului trecut in haine de dama
Grupul suedez Koop va concerta luna aceasta, pe 23 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, in cadrul “FUSION STUDIO WEEKEND”, eveniment oferit de Romtelecom Clicknet. Oscar si Magnus, alaturi de inca patru muzicieni, promit publicului roman o intoarcere in timp pe ritmuri de swing si jazz ..
Oscar si Magnus aduc pe scena sonoritati cu puternice accente vintage, ce amintesc de ritmurile anilor ’30, lasand impresia unei veritabile orchestre. “Gasim inspiratie in fragmente muzicale de pe vinyl-uri ciudate si prafuite, descoperite in anticariate ieftine... A lua ceva vechi, din trecut, si a-l reface in stilul propriu este unul dintre principiile ce sta la baza creatiilor artistice: inceputul unei noi melodii poate fi orice - o toba, o armonie, un vers. ”, sustin cei doi membri Koop, recunoscuti si pentru aparitiile lor excentrice, in rochii retro si cu machiaj elaborat. “Muzica noastra este feminina, asa ca modul in care ne imbracam a venit de la sine... Primele fotografii in rochii le-am facut in 1999, iar de atunci le imbracam asa de fiecare data cand urcam pe scena, cand suntem Koop. Tinutele sunt la fel de importante ca si muzica, mai mult decat atat se completeaza. Acum, in perioada Koop Islands, mergem pe creatii ce aduc aminte de perioada interbelica, iar in concertele de dupa Waltz For Koop purtam rochii din anii '60. Dupa concertul de la Bucuresti vom intra in studio pentru un nou album, iar apoi probabil ca ne vom schimba si vestimentatia” au declarat recent cei doi suedezi.
In show-urile live, Koop apar alaturi de alti muzicieni si instrumentisti. In concertul de la Bucuresti Oscar si Magnus vor fi insotiti de “Marilyn Monroe a Norvegiei”, respectiv Hilde Louise Asbjornsen, si de solistul Mikael Sundin.
luni, 27 octombrie 2008
Scad tirajele de carte dar tendinta e pozitiva spre deosebire de televiziune
Craciun in avanpremiera, la Frankfurt
Editorul de la Tritonic, Bogdan Hrib, ne-a impartasit cate ceva din experienta de la cea mai noua editie a targului de carte de la Frankfurt. Editura se orienteza spre cartea din Spania iar agentiile suedeze sunt cu ochii pe cititorul roman.
E’s : Care e aspectul cel mai frapant al târgului de la Frankfurt de anul acesta ?
Bogdan Hrib : Cel din fiecare an: dimensiunea
E’s : Ce am putea învăţa noi de la ei în materie de organizare de târguri de carte?
BH : În primul rând, târgul de la Frankfurt este exclusiv orientat spre bussiness, pe când cele de la noi din ţară sunt un fel de supermark de carte. E greu de crezut că vom putea muta centrul european al industriei cărţii, dar cred că ultimele ediţii ale celor două târguri româneşti (bookfest şi gaudeaumus) încep să se apropie de calitatea celor europene. Şi mă refer la promovare – atât vizuală în standuri, cât şi cea prin media, cât şi prin practici internaţionale: invitarea de autori străini, organizarea de evenimente complexe de tip mese rotunde sau seminarii.
E’s : Ce ar putea ei învăţa de la noi ?
BH : Nimic. Atunci când te întâlneşti cu editori care aniversează 300 de ani (edicion stock a avut o petrecere pe această temă) sau 400 de ani e greu de crezut că au ceva de învăţat de la noi.
E’s : Cum aţi caracteriza prezenţa românescă de la Frankfurt ?
BH : Din ce în ce mai bună. Anul acesta, pentru prima oară, cred că editorii români au folosit mijlloacele europene pentru a negocia vânzarea autorilor români pe pieţele europene.
E’s : Ce întâlniri interesante şi ce personaje interesante aţi experimentat cu ocazia acestui mare eveniment de carte ?
BH : La fiecare ediţie am ocazia să cunosc noi agenţi sau editori europeni. Două întâlniri au fost deosebite: primul meu contact cu editorii catalani – Barcelona şi întâlnirea cu o agenţie suedeză din Stockholm, extrem de agresivă şi bine informată privind pieţele ţărilor europene. Cunoştea foarte bine nu numai autorii pe care îi reprezenta, dar şi editurile către care încerca să vândă aceşti autori, indiferent dacă ele erau spaniole, maghiare sau româneşti.
E’s : Aţi mai fost, veţi mai merge şi de ce ?
BH : Am fost şi voi mai merge. Pentru că Frankfurt este, pentru 5 zile, capitala mondială a industriei de carte sau, cum spunea un şofer de taxi, într-o dimineaţă noroasă, un crăciun de 5 zile.
E’s : Se simtea criza economica in vreun fel ?
BH : Aparent, toţi vorbeau despre criza economică şi cu toţii – agenţi şi editori – am recunoscut că acest an n-a oferit nicio lovitură, niciun bestseller de senzaţie. Cred, totuşi, că motivele de îngrijorare nu sunt încă fondate şi că, deşi în unele ţări tirajele scad, piaţa de carte îşi va păstra tendinţa usor crescătoare în dauna altor media, ca televiziunile de exemplu.
vineri, 17 octombrie 2008
Inglishmen in Bucharest
&
&
spot de Ogilvy Romania pentru WWF
&
Mustard e o noua agentie de publicitate, agentie care a ajuns la etatea de o luna si un pic.
Un timp Mustard a functionat ca partener strategic si creativ pentru Paprika.
De curand functioneaza si ca agentie independenta, cu cativa clienti ( ca Praktiker, Special Olympics ) si 6 oameni. Printre ei Logan Fisher (foto dreapta), Creative Director la Mustard, cu experienta, tineti-va bine, la McCann Erickson Londra, Fallon London si Naked Communications, Londra. :D. Si, ( sfatul ramane valabil) Gil Lang (foto stanga), Strategic Planner & Business Director la Mustard, cu experienta la Imperial Majesty Cruise Miami si Crispin Porter&Bogusky ( Miami).
Cum Gil era in Miami, am stat de vorba cu Logan, undeva prin Romana, intr-o dupa amiaza de vineri cam ca asta. Despre motivele pentru care a ales Romania ca loc de trait si despre aparitia agentiei Mustard, a mai aparut aici :
http://www.jurnalul.ro/articole/135883/import-creativ--axa-publicitara--miami-londra-bucuresti
Logan ne –a mai spus despre rolul lui de cool-kid si implicarea din postura de consultant/trend-setter in campanii pentru Coca-Cola si Reebok, despre cum a lasat cursurile pentru a fugi in cluburi unde a inceput sa mixeze, despre cum a mixat mai departe designul, fotografia, moda de lux, publicitatea si muzica, si tot asa pana a ajuns in 2003 sa mixeze in cluburuile din Bucuresti. Captivat de atmosfera si de .. oameni, Logan isi deschide in 2006 un atelier de creatie ( named SECTOR 7 ) platforma prin care a putut colaborara cu Romtelecom si Amigo.. Avand conexiuni printre artistii romani de underground, vizual si audio, care intre timp insa s-au mai si afirmat (D J Radoo is one of his favourites), si o perceptie asupra tinerilor, asupra evolutiei modului lor de viata ( life-style cum s-ar zice), perceptiilor si culturii lor ( mai ales a ceea ce se numeste cultura urbana), Logan va miza mult in campaniile pe care le va coordona la Mustard, pe aceste ingrediente.
Aici o parte de dialogul cu Logan, in engleza, pentru ca mix – ul nu dauneaza deloc sanatatii :
E’s : Which is the lesson that you learned at Naked and at Fallon London ?
Logan :Creating the right environment was one thing I learnt at Fallon. Fallon was
my first proper job in advertising, and at that time you couldn't wish to be in a better agency. The energy and culture of the place squeezed the very best out of you. It was like stepping into the ultimate creative place where you just smiled and thought to yourself "YES!". At Naked i learnt that it takes a diverse mix of different people to create something unique. Constantly exploring avenues of communication, taking what was cutting edge and fresh, and giving it a direction.
E’s : Which are the cultural trends in youth culture, in Romania ?
Logan: We're seeing Romanian youth being influenced by trends from outside the country now. You know, you've got the indie thing, the club kids, the
skaters etc. It's interesting how a few things influence like minded people
in different countries to now dress the same way. Before the internet
subcultures were more demographically formed, now strings of events,
individuals, and brand's influences can be felt resonating to like minded
tribes of people all over the world. In London it's just more extreme, it's
louder and busier and you have to morph into a more extreme form to get
noticed/stand out/set yourself apart. The Hipster is a case in point, a
global sub-culture. This is what sub-culture has become. There is no real
underground anymore, it's not allowed time to form into something radically
different before it gets picked up on, and blown wide open.
E’s : Is a romanian brand that you prefer and that you would like to work for ?
Logan :Many romanian brands have now become challenger brands. Mustard would like to work with these companies, offering targeted creative and strategic solutions for them to communicate effectively against the big international players.
joi, 16 octombrie 2008
Honda si miturile castiga aur la Golden Drum
Pentru agentia Cohn&Jansen/Ashley&Holmes solutia vizuala spectaculoasa a adus un premiu de aur, un Golden Drum, in Slovenia, la Portoroz.
Printurile ne arata ca miturile sunt partea de permanentza care isi gaseste forma pretutindeni, chiar si in urbanul contemporan. Cred ca solutia estetica isi are sursa in practica tatuajului raspandita printre motociclisti..Desigur, tratata aici la un nivel superlativ.
Premiul a fost luat in cadrul categoriei : Press
Clientul : InterMotorcycle
Echipa : Andrei Cohn – Creative Director & Art Director, Adrian Dragan – Copywriter si Florin Ghergu – Ilustrator.
luni, 13 octombrie 2008
Golden Drum 2008
Pe scurt, in topul primelor agentii de la Portoroz se afla : Saatchi&Saatchi (locul 3), Leo Burnett&Target (locul 6) si Publicis (locul 10, la egalitate de puncte cu agentia ruseasca Saatchi&Saatchi. In rest, cate un Golden Drum intersant au luat Publicis, Propaganda si 101 Worldwide Romania. 101 Worldwide Romania a mai marcat si cu un Silver Drum luat pentru campania "Power to the people" ( foto )pentru Buget consulting. Agentia Utopium sparge si ea gheatza luand un Golden Silver pentru lucrarea "The Guitar" facuta pentru Radio Transilvania LBM.
Saatchi&Saatchi Romania, in afara de locul al treilea a mai castigat un trofeu special, Golden Drum - Grand Prix, pentru printul "1961 Man" ( brand Procter&Gamble)..
Voi reveni cu alte postari cu mai multe lucrari premiate la Portoroz..Pentru ca premii de aur si argint au mai luat si agentiile care au mai punctat si in alte dati si care au deja vizibilitate precum : Cohn&Jansen, OgilvyOne Advertising, Grey Bucharest, Next Advertising, TBWA/Merlin.
Pana una alta e bine ca sunt agentii noi care confirma afara si agentii care la Golden Drumul de anul acesta au stat intr-un con de umbra ( McCann Ericksson, chiar si Leo Burnett, GMP..)
marți, 2 septembrie 2008
mixuri de la Leo Burnett
Campania lansata ieri de Leo Burnett are o dubla componenta, in functie de cele doua targeturi. Executiile care promoveaza, produse clasice, rebranduite ale comapaniei Strauss si cele care promoveaza produse din cafea pentru tineri. Impreuna, cele doua cmapanii l-au costat pe advertiser in jur de 4 milioane de euro.
Printurile dar mai ales spoturile cu "mixuri", pentru tineri, cred ca vor fi unele din cele mai reusite ale acestui an.
Deocamdata am un spot din cele trei. Incerc sa revin cu restul.
vineri, 8 august 2008
peste 12 minute pe ora, pentru alte forme de publicitate decat spotul
BUCUREªTI, 8 aug (MEDIAFAX) - Publicitatea TV poate depãºi limita de maxim 12 minute pe orã impusã de legislaþia europeanã, dacã nu este difuzatã sub forma "spotului publicitar", ci a telepromovãrii, sponsorizãrii, teleshopping-ului ºi plasãrii de produse, transmite Asociaþia Românã de Comunicaþii Audiovizuale (ARCA).
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, ARCA citeazã punctul de vedere al Directoratului "Audiovizual, Media, Internet" al Comisiei Europene.
"Oficiali ai Comisiei Europene au precizat recent cã «pentru acele forme de publicitate televizatã de alt tip decât spotul publicitar nu existã nici o limitã de duratã orarã». Celebra regulã «maxim 12 minute pe orã de publicitate» este astfel detronatã din postura de reper absolut ºi nu mai are putere asupra formelor de publicitate care nu întrerup programele ci se integreazã acestora (telepromovarea, teleshopping-ul, sponsorizarea, plasarea de produse)", spune ARCA.
În luna martie, George Chiriþã, directorul Asociaþiei Române de Comunicaþii Audiovizuale (ARCA), a solicitat Comisiei Europene un punct de vedere în raport cu o argumentaþie care susþine existenþa unor excepþii de la limita orarã a celor 12 minute, tezã bazatã pe ideea cã, dacã nu ar exista excepþii, atunci limita de duratã orarã ar deveni, prin cumulare, limitã zilnicã. Totuºi, acest lucru este abrogat de noua Directivã.
"Recent, sub semnãtura domnului Gregory Paulger, directorul Directoratului «Audiovizual, Media, Internet» al Comisiei Europene, a fost transmis punctul de vedere solictat, care confirmã teza amintitã ºi aduce precizãri suplimentare. Astfel, rãspunsul domnului Paulger precizeazã textual cã formele de publicitate care nu au forma spotului publicitar nu se supun unei limite de duratã orarã. Între acestea se numãrã telepromovarea, sponsorizarea, teleshopping-ul ºi plasarea de produse, sau, în general, ceea ce este denumit sub expresia «alte forme de publicitate» (decât spotul publicitar)", spune ARCA.
Asociaþia presupune cã acestã abordare "va deschide calea spre apariþia de noi forme de publicitate non-spot, sub stimulentul nerestricþionãrii duratei lor".
ARCA spune cã precizãrile lui Gregory Paulger sunt fãcute "sub rezerva cã ele reprezintã punctul de vedere al unor departamente ale Comisiei ºi nu angajeazã Comisia Europeanã ca atare". Astfel, numai Curtea Europeanã de Justiþie are competenþa finalã pentru interpretarea dreptului comunitar.
Asociaþia considerã cã scrisoarea lui Gregory Paulger va avea "o maximã importanþã" pentru procesul de transpunere a noii Directive în legislaþia statelor membre ale Uniunii, printre care ºi proiectul noii Legi a audiovizualului, aflat în prezent pe traseul legislativ.
Parlamentul European a adoptat, la sfârºitul lui 2007, Audiovisual Media Services Directive - Directiva privind serviciile media audiovizuale. Noile prevederi legislative, reunite în cadrul Directivei, le actualizeazã pe cele incluse în cadrul Directivei Televiziunea Fãrã Frontiere, adoptatã în 1997, pentru a lua în calcul dezvoltarea tehnologiilor audiovizuale ºi de publicitate. Ele se vor aplica ºi "serviciilor de tip TV", cum ar fi programele TV transmise prin streamuri online, dar nu ºi site-urilor private.
Potrivit noilor reglementãri aprobate de Parlamentul European, pauzele publicitare vor fi autorizate la fiecare 30 minute în timpul filmelor TV, operelor cinematografice ºi al programelor de ºtiri. În programele pentru copii, pauzele comerciale nu sunt permise decât dacã durata emisiunii este mai mare de 30 de minute. Documentul nu prevede reguli de inserare a publicitãþii în programe precum serialele. În plus, directiva prevede cã durata maximã alocatã într-o orã programelor comerciale nu trebuie sã depãºeascã 12 minute.
Audiovisual Media Services Directive cere statelor membre ale UE ºi Comisiei Europene sã încurajeze providerii de servicii media sã dezvolte coduri de conduitã privind publicitatea pentru copii, pentru a se putea evita spoturile publicitare care îi pot afecta pe aceºtia, cum ar fi cele pentru alimentele nesãnãtoase.
România ar trebui sã încheie procesul de digitalizare pânã în 2012, potrivit reglementãrilor europene.
(sursa MEDIAFAX)
marți, 5 august 2008
provocarea CK
Eva a mai aparut goala….intr-o campanie pentru PETA, organizatie ce apara drepturile animalelor. Cu acel prilej actrita cu nume predestinat rostind sloganul : “ Prefer sa merg goala, decat sa port blanuri.” Nimic surprinzator.
cum provocarea este un ingredient de baza al campaniilor duse CK, sunt de amintit si discutiile iscate de campania ce a avut-o ca protagonista in anii 80 pe actrita Brooke Shileds. Iata spotul ce a pus atunci pe jar cenzorii :
vineri, 30 mai 2008
profitable writing
in cifre
2006. pe covorul rosu al Palais des Festival. in dreapta, Bruna, o jurnalista braziliana
Inscrieri romanesti in 2008
97 de inscrieri romanesti la Cannes Lions (15-21 iunie) anul acesta, acoperind toate categoriile de concurs cu exceptia lui “Promo”. Categoria preferata de publicitarii nostrii este “Press” ( 38), urmata de “Media” (18), si de “Film” ( 9). La “Outdoor” au mers 14 lucrari, la “Direct” – 6. Interesanta este si participarea cu 2 lucrati la “Design” si 4 la “Cyber”.
Numarul inscrierilor e practic dublu, fata de anul trecut cand au luptat pentru “Lei” cannezi 43 de lucrari.
luni, 26 mai 2008
miercuri, 21 mai 2008
Rat & Hamster
- Dude, How come people consider me a noisance, and you a pet? How come people pay money to have you, while they are trying to kill me? How come you are considered a cute little animal, while I am considered creepy and disgusting? How come you live in a warm home, and I have to stay in the sewer?
So the hamster answered:
"It’s branding, dude."
vineri, 18 aprilie 2008
5 mai - Ziua Barbatului, initiativa legislativa
Proiectul legislativ a fost lansat de Organizaţia Bărbaţilor din România (OBR) şi este sprijinit de marca de bere Bergenbier. Campania de strângere de semnături a fost demarată în urmă cu două săptămâni, după primirea avizului Consiliului Legislativ şi publicarea în Monitorul Oficial.
“În numai două săptămâni am reuşit să strângem jumătate din numărul minim de semnături necesar pentru a depune acest proiect legislativ în Parlament. Am văzut interesul tuturor în a înţelege această iniţiativă şi dorinţa de a contribui direct la consfinţirea ei. Entuziasmul, implicarea oamenilor sunt cele mai grăitoare dovezi că acest proiect legislativ are un fundament clar în conştiinţa publicului român”, declară Paul Ghiţiu, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Bărbaţilor din România.
Şi site-ul dedicat al campaniei, dezvoltat de Bergenbier, www.ziuabarbatului.ro, a înregistrat un număr record de vizitatori – peste 130.000 în două săptămâni. Site-ul le propune vizitatorilor să militeze şi să semneze adeziuni pentru proiectul de lege ce susţine ca Ziua Bărbatului să devină zi liberă. Totodată aici poate fi găsită harta locaţiilor unde pot fi găsite echipele care strâng semnături, dar şi opţiunea descărcării unui formular destinat tuturor celor care doresc să participe la strângerea de semnături.
joi, 17 aprilie 2008
"Mi se potriveste de la A la Z"
Anca Rancea a inceput ca om de presa dupa care a facut pasul pe care multi jurnalisti l-au facut spre lumea comunicarii, mai precis a intrat in PR. A lucrat la Campaign ca redactor, la IQads ca editor si coordonator de evenimente, a fost realizator pentru emisiunea Marca inregistrata si seinor editor la The Marketer.
Din noiembrie 2007 este PR manager la Leo Burnett Group.
Dintr-o discutie cu Anca, am inteles ca optiunea ei pentru Leo a fost cat se poate de neta si ca la baza acestei colaborari a stat acel fel de potrivire (de caracter) care face alegerile usoare pentru ca evidente. Evident, am vrut sa aflu cum si de ce .....
E’s : De ce ai mers la Leo ? Imi spuneai ca le apreciezi cultura organizationala. O poti descrie in cateva cuvinte ?
Anca : Am venit la Leo pentru ca oamenii de aici sunt, mai presus de orice, oameni. Pentru ca este o organizatie care pune pret pe angajati si ii respecta. Pentru ca nimanui nu-i este greu sa spuna, ori de cate ori e cazul, cuvinte precum: felicitari, scuza-ma, multumesc sau bravo. Pentru ca este un loc care nu tolereaza altceva decat the best. Pentru ca am de la cine sa invat. Pentru ca e o atmosfera foarte, foarte misto. Se imbina perfect joaca cu munca. Pentru ca este mediul care mi se potriveste, de la A la Z. Pentru ca cred in ceea ce fac colegii mei aici. Pentru ca e o organizatie foarte activa. Pentru ca este locul in care toata lumea stie foarte bine regulile jocului, dar nimanui nu-i este frica sa le incalce, iesind astfel din tipare.
E’s : Sunt puncte comune cu ceea ce faceai inainte, ca jurnalist ?
Anca : Da. Ma invart practic in acelasi mediu, interactionez cam cu aceiasi oameni, doar ca fostii mei colegi din presa sunt actualii parteneri de comunicare. In continuare trebuie sa fiu la curent cu ce se intampla in industrie, doar ca de aceasta data, obiectivul este altul.
E’s : Cum a fost adaptarea la noul tip de job ?
Anca : Trebuie sa recunosc ca mi-a fost destul de usor sa ma adaptez la noua pozitie, dar asta se datoreaza, in mare masura, sprijinului de care am beneficiat atat din partea managementului, a actualilor colegi, dar si ai fostilor colegi din presa. Conteaza foarte mult sa iti cunosti partenerii de comunicare si sa ai deja o relatie bazata pe incredere cu acestia. Atata timp cat exista respect reciproc si intelegere, orice schimbare este foarte lina.
E’s :Un scurt job description neconventional ?
Anca : J Zambeste mult, frumos si din inima. Gaseste mereu partea plina a paharului. J
E’s : Ce crede Anca Rancea, comunicatorul, despre blogguri ?
Anca : Ca sunt o modalitate foarte misto de a te exprima, o alternativa mult mai liberala. Sunt un instrument extrem de util, dar la fel de imprevizibil. Trec de bariera unei comunicari formale si pot fi mult mai calde. Si mai ales, cred ca necesita mult timp si energie pentru a aduce mereu ceva nou si de interes.
E’s : Ne poti spune cate ceva despre proiectele pe care le-ai avut pana acum la Leo ?
Anca : J Sunt multe de spus si ma tem ca as stirbi din farmecul lor. Sunt abia la inceput si prefer sa vorbesc despre ele cand va fi fost trecut un an. Cand cercul de proiecte va fi complet.
E’s : Acum, ca esti de cealata parte a baricadei, cum vezi munca jurnalistilor? Cum ati colaborat pana acum ?
Anca : Pot vorbi despre foarte multe avantaje pe care le ai cand esti jurnalist. Si mi-a placut sa fiu jurnalist, sa pot scrie despre orice, sa gasec abordari noi, subiecte noi. E misto sa fii impartial si sa stai pe margine ca sa observi ce se intampla..., dar e si mai misto sa intri in joc, mai ales daca echipa e cea castigatoare J.
Am colaborat foarte bine pentru ca am incercat mereu sa le ofer informatiile solicitate in timpul pe care mi l-au pus la dispozitie. Le inteleg foarte bine nevoile pentru ca avem acelasi background, le inteleg modul de lucru si incerc sa-i ajut, sa le fac munca mai usoara. Nu cred ca pana acum avem ce sa ne reprosam unii altora. Ne completam reciproc si avem nevoie unii de altii.
E’s : Iti influenteaza cumva viata personala trecerea la noul job ?
Anca : Da. Venind cu placere la serviciu, sunt mai relaxata si asta se vede si in viata personala. Sunt mai vesela, mai impacata. Chiar daca e vorba de un nou inceput, de un moment in care vrei sa demonstrezi ca iti meriti locul, conteaza foarte mult mediul in care iti petreci marea parte a timpului. Cand pleci zambind de la serviciu, implicit starea de buna dispozitie continua si in timpul liber.
vineri, 4 aprilie 2008
vineri, 28 martie 2008
Open Source
Campania Pepsi Fotbal de anul acesta a pornit de la raspunsurile pe care consumatorii din toata lumea. le-au dat la intrebarea
" Dacă ai avea mijolacele şi jucătorii, ce-ai face?”. Au mers catre Pepsi zeci de mii de sugestii. O parte dintre idei s-au concretizat in spot, altele vor fi folosite pentru etichete.
Consumatorii implicati in "Open Source", platforma de comunicare prin care Pepsi si-a propus sa recurga la consumer generated content ideatic, i-au ales pentru a aparea in spot pe : David Beckham, Frank Lampard, Lionel Messi, Ronaldinho, Thierry Henry...
In campanie apar şi trei jucatori ai echipei naţionale de fotbal a României, Adrian Mutu, Ciprian Marica şi Bogdan Lobonţ, propusi, evident de doi fani romani ai Pepsi si ai fotbalului.
Effie 2008 - Presedintele juriului
Juriul festivalului Effie de anul acesta va fi prezidat de Thomas Moradpour.
In calitate de Marketing Director PepsiCo International, Moradpour are in subordine proiecte derulate pentru branduri precum: Pepsi, 7UP, Mountain Dew, Mirinda si o serie de branduri locale care acopera zona pietelor intre Irlanda si Rusia.
Activitatile sale inglobeaza utilizarea tehnicilor mixului de marketing, repozitionarea brandurilor, lansarea de produse, activarea de campanii de marketing 3D. Portofoliul sau profesional cuprinde implementarea noului model de marketing 3D in intreaga Europa, prin relansarea in 2006 a brandului Pepsi in Rusia, Polonia, Romania, UK. Printre alte initiative derulate in calitate de Director de Marketing, se numara implementarea campaniei globale de repozitionare a brandului Pepsi Max, cea mai dinamica zona a portofoliului Pepsi.
Inscrierile la premiile Effie Romania se vor face pana in data de 1 mai 2008 si vor fi centralizate de Millenium Communications - agentia organizatoare, iar castigatorii trofeelor vor fi anuntati in cadrul Galei de Premiere care va avea loc in data de 15 mai 2008.
luni, 24 martie 2008
ametzeli
Agentia : Next Advertising & Cap
Regizor : Radu Muntean
Copywriter Cap : Codin Caradimu
Art Director Cap : Teodor Zugravu
Creative Director Cap : Costin Popescu
Senior Account Executive Next Advertising : Daciana Negoita
vineri, 21 martie 2008
miercuri, 5 martie 2008
Cand le-am vazut, primul gand a fost : Pink Floyd :D .. asociez, asociez
Ciucurencu e incadrabil la modernism dar vine un stil propriu, nici cubist, nici sintetist, nici suprarealist, nici realist, nici realism socialist. E Ciucurencu. Cel mai mare pictor roman al generatiei sale, cea de-a treia (ciucurencu - baba, activi 1930-1970), dupa parerea mea. - alexandru mircea de la elite art gallery ..
De doua zile au inceput inscrierile la Olimpiadele Comunicarii
Cine se poate inscrie si mai ales de ce, ne spune Marius Balaci, Vicepresedinte si Director de PR al Ethos, asociatia care gestioneaza OC.
"" nu e vorba doar de studenti, ci de orice tanar care urmeaza orice forma de invatamant superior. Ei sunt cei care "stau" sa intre pe piata fortei de munca (daca nu au facut-o deja). Credem ca astfel ajutam industria de comunicare sa-i identifice pe cei mai valorosi tineri care isi doresc o cariera in domeniu. Iar rezultatele editiilor trecute (respectiv ca multi dintre castigatori / participanti ajung sa fie rapid angajati dupa Olimpiade) ne face sa credem ca ajutam ambele parti (pe studenti si piata). Olimpiadele au un scop formativ. Ii ajuta pe studenti sa vada "the real world" din spatele lui "Batman, batman" sau al "zboara puiule zboara" sau "fabulospirit" sau "bucurestiul respira" sau etc. Scoala are rostul ei, dar personal cred ca in continuare nu te ajuta ca student nu te pregateste suficient pentru ce urmeaza in cariera. Cred ca Olimpiadele Comunicarii vin ca parte complementara studiului universitar. Cert e ca daca ajung la un interviu de angajare intr-o agentie 2 studenti din care unul spune ca e la facultatea x, iar celalalt spune ca e la facultatea y si ca a participat / castigat la OC, e foarte probabil ca al doilea student sa aiba deja un mare avantaj. ""
..campania de comunicare a OP va fi facuta si anul acesta de Leo Burnett si se anuntza ca fiind tare..
luni, 3 martie 2008
Singer - Agentia Creative Eye, Ghana
iar lucratura lui Liviu Drangu o recunoasteti de-acuma..
spot dintr-o serie de 6, proaspat turnate in India
ADECeU' cu maneaua intre ghilimele
ok, acum ca am scapat de bazaitul acestei idei / perceptii care ma urmarea de dis de dimineatza si ca am facut pe interesanta cu senzatiile mele disecate.. vreau sa introduc ceea ce e mai jos cu ideea ca mi se pare funny, culmea.
cred ca auto-ironia ia fatza unei posibile acuze de "beeey da' voi vreatzi sa manelizati publicitatea ?" pt. ca toata ideea se deplaseaza spre "cool" - perceptzie pe care tot pustiu cu risc (de "manelizare") o are despre advertising. nu zic acum ca printul gandit de catedra scolii ADC* va salva cartierele si .. metrourile de posibili noi adeptzi ai manelei si ar da in schimb pusti mantuiti, convertiti, creativi si buni producatori de publicitate. pt. ca oricum printu' se adreseaza tot pustilor dotati de la natura cu organ pentru cool/funny/marfa/misto.
zic doar ca e funny. si ca oricat de tare ma enerveaza maneaua si traditionala ei comunicare (( cu afisele (iar mai loc comun ca genul asta de "print" nu prea mai exista pe obrajii manelopolisului nostru dambovitzean, vezi mai departe -) pe care le stie vrand-nevrand tot omu' )), tot nu pot sa ma supar pe printul' asta.
vineri, 29 februarie 2008
Editia a noua a AdPrint, in cateva cifre
-80 000 euro din sponsorizari (sponsorul principal al festivalului a fost Rompetrol)
-aproximativ 75 000 euro din inscrierea lucrarilor ;
-participantii la evenimente: 60 000 euro
Costurile festivalului au fost de 190 000 euro:
- 60 000 euro – costuri interne (investitii pentru un an intreg de pregatire a festivalului)
- 100 000 euro – cele trei zile de festival
- 30 000 euro costuri de promovare
luni, 25 februarie 2008
CSR - online
Prin cumpararea produselor expuse pe site, cumparatorul (persoana fizica sau juridica) devine automat un donator - contravaloarea produsului cumparat revine cauzei selectate anterior de acesta.
Pentru incurajarea activitatilor din atelierele lucrative si pentru a oferi o solutie de autofinantare pentru fundatiile umanitare, o sectiune speciala va fi dedicata cauzelor sociale prin vanzarea obiectelor produse in cadrul atelierelor lucrative.
Acestea vor fi puse la vanzare prin intermediul site-ului www.charitygift.ro fara costuri suplimentare, urmand ca fundatiile sa primeasca integral valoarea produsului direct de la cumparator.
vineri, 15 februarie 2008
Firesc despre business
In prezent Country Manager la Spin Communication Romania, sucursala a agentiei grecesti cu acelasi nume, Ruxi Florea are in spate o experienta de opt ani, in PR. S-a format si a lucrat in agentii de referinta ca : Vitrina Advertising, Graffiti BBDO, Saatchi&Saatchi Public Relations, Image Promotions si Lowe Public Relations. A lucrat pe proiecte ale Ursus, Toyota, Red Cell /141, Arctic, Coca-Cola, Timisoreana, GSK, Electrolux.
E’s : Ce inseamna, profesional vorbind plecarea ta de la Lowe PR ?
Ruxandra : Am plecat de la Lowe PR, de fapt. Si am facut-o ca sa-mi demonstrez mie si lumii ca pot sa ma descurc si daca sunt lasata singura, fara un grup puternic in spate si fara o echipa care sa sara in ajutor oricand ai nevoie. Am facut un pas inainte, de teama ca daca nu-l voi face, n-o sa mai pot trai in pace cu mine. Mai bine sa incerc decat sa raman pe loc si sa ma intreb “what if”.
Eram curioasa. Curiozitatea m-a manat sa fac si toate schimbarile pe care le-ai vazut mai sus, in cv-ul meu. Sunt oameni care stau 5-6 ani intr-un loc si apoi fac o miscare strategica inteligenta. Eu am fost mereu mai impulsiva. Am facut ce imi venea sa fac si gaseam mai apoi explicatia rationala. Caci, da, ma ghidez de cele mai multe ori dupa instinct. Intr-adevar, cu cat imbatraneamJ ... stiu ca ti se pare o copilarie sa spun asta, dar chiar simt ca au trecut anii. Mai e putin si se fac 10 ani de cand am terminat facultatea! Si stii, azi de dimineata eram la romtelecom, voiam sa cumpar un modem wireless si fata de acolo m-a intrebat daca am 18 ani!!!!:)))) Am inchis paranteza. Asadar, cu cat dobandeam mai multa experienta, ca sa folosesc un eufemism, incercam sa contrabalansez instinctul cu rationalul. Dar cred ca tot cel dintai primeaza!
E’s : De ce ai simtit nevoia sa faci aceasta schimbare ?
Ruxandra : Pentru ca, asa cum spuneam mai sus, ma impinge din spate un suflu bovarian (de la madame bovary a lui flaubert). Asta mi-a spus lucian georgescu cand am vrut sa plec din graffiti. Si am tinut minte, in incercarea de a-(m)i dovedi ca impulsul asta e unul constructiv. Ca e progres. Uitandu-ma acum in urma, cred ca am facut bine ce am facut.
E’s : Ce faci acum la Spin ? Cum ti se pare ? Care este diferenta intre cele doua tipuri de job-uri ( ce ai facut inainte/ ce faci acum )?
Ruxandra : Functia e pompoasa: country manager. Adica manage-uiesc o mica taraJ e ciudat: am plecat dintr-o firma mare, unde eram un om printre altii, o functie relativ mica si acum sunt un om mare intr-o firma mica. Asta schimba totul. Perceptia mea asupra lumii si viceversa. E mai greu decat inainte. Pentru ca, inainte de toate, trebuie sa conving, trebuie sa demonstrez ca pot.
Cea mai importanta schimbare tine de partea administrativa/organizatorica. La Lowe exista un sistem la care trebuia sa aderi. Aici, sistemul trebuie inventat. Din fericire, suntem o firma indeajuns de mica in acest moment incat sa am in vedere nu numai new business si identitate de firma, dar si cash-flow, plati, contabilitate, angajari, evaluari, salarii etc.
Colegii mei din Grecia ma ajuta, imi ofera tot suportul, atat in ceea ce priveste clientii, cat si gestionarea interna.
E’s : Imi poti povesti despre un moment foarte critic in derularea unui proiect, pe care tu si echipa din care faceai parte l-ati avut de depasit ?
Ruxandra : O-ho! Momente critice au fost destule. In toate agentiile pe unde am fost. Primul, insa, cred ca a fost conferinta de presa organizata pentru lansarea unui festival de moda ce se numea East on Catwalk, prin 2000, si care isi propunea sa stranga bani pentru a-I dona mai apoi pentru numaistiu ce cauze nobile. La conferinta asta a venit Catherine Deneuve, care trebuia sa fie ambasadoarea evenimentului, si a asistat neputincioasa la o cearta pur neaosa intre cativa creatori de moda romani. Un haos. A fost momentul in care gandirea pozitiva a lui Radu Florescu mi s-a parut o mana cerasca. El era singurul calm si ne spunea “it’s ok, guys; everything will be just fine.” Si asa a fost pana la urma.
Situatiile de criza sunt momentele in care echipa isi spune cuvantul. Cu cat functioneaza mai bine, ca un tot unitar, cu atat reactia e mai prompta si rezultatul mai bun.
Echipa Spin nu s-a lovit inca de o situatie de acest fel.
E’s : Un moment amuzant sau in care v-ati simtit ca niste invingatori ?
Ruxandra : Sa ma gandesc... Anul trecut, la finalul conferintei de presa ce anunta deschiderea showroom-ului Upground, unul din clientii nostri. Ioana, marketing managerul lor, a venit la mine cu o rama in care erau mai multe poze cu noi si un textulet tare dargut: “draga spin, suntem primul vostru client, iar voi sunteti primul furnizor care ne-a facut fericiti. Va multumim pentru un inceput frumos. Acum stim ca pornim la un drum lung impreuna!” A fost o senzatie extraordinara.
E’s : Cum abordezi din noua pozitie lucrul cu potentialii clienti ?
Ruxandra : In cateva cuvinte:
1. Vreau sa inteleg de ce au nevoie, cum ii pot ajuta. Pun multe intrebari.
2. Imi propun sa cunosc oamenii cat mai bine, sa sparg gheata relatiei client-agentie
3. Sa imbin o solutie strategic corecta cu imginatie
nu in ultimul rand, sa implementam cat mai corect si in deadline ceea ce am agreat
marți, 12 februarie 2008
Contrapunto, no 1 la AdPrint 08
Cel mai bun print a dus in Spania "The Rock Angel"
printuri romanesti premiate la AdPrint
printuri romanesti premiate la AdPrint
luni, 11 februarie 2008
printuri romanesti premiate la AdPrint - Graffiti BBDO 2
echipa 2 : Mihai Gongu - copywriter, Alina Zaharescu - art director
campanie : history in brief
printuri : Iwo Jima, Tien An Men, J.F.K.
campania a avut copiile sale chiar printre lucrarile romanesti inscrise la Brasov
desi ambele mi se par reusite, mi s-a parut oarecum redundanta decizia juriului de a premia doua campanii care au mers pe aceeasi solutie vizuala (grafica minimalista/desen naiv).. asta poate si pentru ca la categoria ei, media promotion, history in brief a fost singura nominalizata
printuri romanesti premiate la AdPrint - Graffiti BBDO 1
luni, 4 februarie 2008
asa ?
iar vizual vorbind..iarasi nu-mi place deloc
vineri, 1 februarie 2008
Start la inscrierile pentru Lei
Categoriile sunt :Film, Press, Outdoor, Direct, Media, Cyber, Radio, Promo, Titanium and Integrated, Design. Sunt eligibile lucrari realizate intre 1 martie 2007 si 30 aprilie 2008.
Datele limita de inscriere difera de la categorie la categorie :
Film Lions 7 martie 2008
Press Lions 7 martie 2008
Outdoor Lions 7 martie 2008
Direct Lions 14 martie 2008
Media Lions 14 martie 2008
Radio Lions 14 martie 2008
Promo Lions 14 martie 2008
Design Lions 14 martie 2008
Cyber Lions 20 martie2008 Titanium And Integrated Lions 20 martie 2008
miercuri, 30 ianuarie 2008
Just a bite, just a bite - Did U miss "Finding Nemo" ?
Campania "Be a true fun. It's football time"
Brand : Tigo
Agentia : Creative Eye, Ghana
Creative Director : Liviu Drangu
Spoturi : Tenis, Karate, Box, Golf, Voley
Making off
BOX
Liviu Drangu : modelul era (este) boxer profesionist, de fapt e .. campionul Africii la categoria usoara si filmam, filmam.. faza tare e ca celelalte modele care jucau ca boxeri nu erau profesionisti iar asta isi intrase in “mood”... si vine la noi si zice “one punch for real, only one punch....ha ha ha” si noi “nu nu...u will kill them man” si el continua : “but a small punch please” …. : D ( n.r.)
Liviu Drangu : a fost tare de tot cum a venit el la noi respectuos asa : “ va rog, un singur pumn” ..
KARATE
Liviu Drangu : “la karate, unul din modele tot isi lua un picior in piept si dupa vreo 30 de picioare luate vine si zice : “i have a family, i have kids..i quit.. “ aproape cand era gata filmarea si o parte din modelele de rezerva, care stateau pe margine, au tirat-o”
marți, 29 ianuarie 2008
luni, 28 ianuarie 2008
Agentii inscrise in competitia AdPrint 2008
Adv Activa - Italy
McCann Erickson - Spain
Publics Marc - Bulgaria
Infiniti - Slovenia
Contrapunto - Spain
Publicis United/Moscow - Russia
Euro RSCG - Czech Republic
Duval Guillaume Brussels - Belgium
Dedalo Advertising Design - Italy
an agency called england - UK
DraftFCB - Italy
ShootME - Poland
The Band- Italy
ABC Design - Germany
Graphic Design Studio - Bulgaria
McCann Erickson - Poland
Publicis Conseil - France
FJR Werbeagentur - Germany
Mother - UK
Target - Germany
Callegari Berville Grey - France
Demner, Merlicek & Bergmann - Austria
Leagas Delaney - Italy
Tra Virgolette - Italy
Lorenzo Marini & Associati - Italy
Lowe Digitel - Croatia
Proximity - Italy
D'Adda,Lorenzini,Vigorelli,BBDO - Italy
Unbranded Communication - Italy
180 amsterdam - The Netherlands
Heye Group Unterhching - Germany
1861 United - Italy
Grupo del comunicacion del sur - Spain
Catoni Associati - Italy
Bcube - Italy
Goettsche - Italy
McCann Erickson - Italy
Pristop - Slovenia
DDB Berlin - Germany
DDB Italy - Italy
Lowe Athens - Greece
Leo Burnett - Italy
Brilliant - Estonia
On Comunicazione - Italy
Brigada BBM - Bulgaria
Publicis - Italy
ROMANIA
MAESIL MEDIA
Romania
Bigger Group
Romania
AD(D)VERITAS
Romania
Med'Art Advertising
Romania
Graffiti BBDO
Romania
Livingheads
Romania
Saatchi&Saatchi
Romania
McCann Erickson
Romania
Grey
Romania
GAV Sholz&Friends
Romania
Y&R/Team Advertising
Romania
Propaganda
Romania
Master Cons
Romania
Mercenar
Romania
Gavrila&Asociatii
Romania
Cohn&Jansen/Ashley Holmes
Romania
Papaya
Romania
Publicis
Romania
Mercury360
Romania
Streamline Communications
Romania
Violet
Romania
Odissey
Romania
Ogilvy
Romania
www.adprint.ro. a noua editie – 7-10 februarie, Brasov
Preview de Festival de Printuri
„ Gandeste local – actioneaza global” – ziua 2
La 8 februarie Presedintele ADC*Europe (Art Director’s Club), Johannes Newrkla vorbeste despre infiintarea in Romania a unui birou a acestui organism international. „Daca iei in serios Europa, atunci conceptul unitate in diversitate joaca un rol imens pentru ca nu mai inseamna gandeste global – actioneaza local ci gandeste local – actioneaza global ”, afirma Johannes.
ADC*RO a fost constituit la începutul acestui an ca o asociaţie a profesioniştilor din industria de comunicare din România (Directori de Creaţie, Art Directori, Copywriteri, Designeri).
Nike si adidas – ziua 3
Sambata, 9 februarie, Alvaro Sotomayor (Creative Director Nike EMEA, Wieden+Kennedy Amsterdam) si Julian Wade (Head of Design, 180amsterdam) vor prezenta evolutiile brandurilor Nike, respectiv adidas si studii de caz ale celor mai recente campanii realizate.
miercuri, 23 ianuarie 2008
Arta si Consumerism
Mesajele urbanului in degradare in fotografiile facute de Ion Dumitriu in anii 1975-1978 la groapa de gunoi din Giulesti. Cutii goale de conserve se ridica spre cer in gramezi construite de familiile de tigani platiti cu ziua sa sorteze gunoiul. Litere de vopsea pe ambalaje de tabla. Litere de vopsea pe masinile de gunoi indeamna la mentinerea curateniei. In fonturi naive vechi de 40 de ani. Un pic mai incolo, ce a mai ramas din Manastirea Chiajna construita la sfarsitul secolului 18 si daramata de tunurile turcesti. Zidurile ei groase de 2 metri, pe care nimeni nu a mai dorit sa le restaureze, domina peisajul descompunerii iar azi se ofera celor cativa originali fac alpinism.
marți, 22 ianuarie 2008
Marca din viata mea
Selenis
Selenis are si la inceputul acestui an o initiativa legata de CSR. De data asta, in cadrul programului ResponsabilitateSociala.ro, a cerut parerea bloggerilor romani despre cele mai responsabile companii. Rezultatul cercetarii ce a implicat 54 de bloggeri se poate citi
aici : : www.responsabilitatesociala.ro/bilant-2007 .
Responsabilitatea si castigul
Se stie ca marcile castiga din asta. Scapa de niste taxe. Castiga imagine. Simpatie. Simpatia inseamna vanzari mai mari. Ar trebui atunci sa aiba .. responsabilitatea si decenta de a iesi in mijlocul comunitatii cu actiuni care sa insemne castig real si pe termen lung pentru oameni.
Intr-un moment in care institutiile autorizate sa faca ceva se zbat intr-o lamentabila confuzie sau sunt de-a dreptul inerte, este sansa marcilor de a face ceva, de a se transforma intr-un motor de progres social. De a intra in viata noastra. Pentru a construi impreuna. Trebuie actiune pentru a-i putea urma selectia.
A propos. Ce mai fac marcile din viata voastra ?
luni, 21 ianuarie 2008
briza de Mediterana
vineri, 18 ianuarie 2008
Exista si...coincidentze...nefericite
Coincidenta nu prea e pentru ca prima parte a campaniei a fost un teasing de pe 4 pe 17 ianuarie. Ceea ce le-a permis celor din sindicate sa isi calculeze bine actiunea.
Actiunea
La portile fabricii Coca-Cola din Bucuresti, un grup de angajati a protestat in aceeasi zi de 17 ianuarie impotriva conditiilor salariale si de statut sindical.
De la 6 dimineata majoritatea angajatilor au incetat lucrul iar aproximativ 100 dintre ei au protestat in fata fabricii ceea ce a dus la blocarea partiala a aprovizionarii cu produse racoritoare.
Ce au cerut angajatii fabricii ? Salarii mai mari, conditii decente de munca, o atitudine fair a managementului fata de apartenenta si drepturile sindicale. O situatie delicata care agita suplimentar spiritele o reprezinta planul companiei de externalizare a unora dintre servicii, ceea ce va duce la concedieri. Oamenii sunt nemultumiti si de conditiile compensatorii.
Detalii si la :
http://www.infoziare.ro/stire/167758/Razmerita+la+Coca+Cola
http://www.ziare.com/Angajatii_Coca_Cola_protesteaza_in_strada-216945.html
Campania
Campania este o adaptare a unui concept preluat de afara si manageriat la noi de McCann Erickson.
Conceptul merge pe urma celor de lansare a filmelor de cinema cu trailer si cu printuri ce trimit la afisele de cinema.